Handtherapie

 Wat is handtherapie

Handtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op de behandeling van klachten aan de hand, vingers, pols en/of onderarm regio. De opleiding handtherapie is een verdieping op de hand pols en onderarm regio. Een handtherapeut gaat met u aan de slag om weer een zo goed mogelijk functioneren te bereiken van de hand.

De hand en pols

De hand en vingers zijn een complexe en zeer belangrijke regio. We doen namelijk van alles met onze handen;  pakken van voorwerpen, de  telefoon bedienen of de was ophangen zijn enkele alledaagse voorbeelden. Het is van belang dat de vingers en hand goed met elkaar blijven functioneren. Als er ergens belemmeringen ontstaan door een ongeval of door een aandoening kan dit gelijk gevolgen hebben voor het uitvoeren van de functies.  

Welke klachten behandeld een handtherapeut oa:

·         Carpaal tunnel syndroom

·         Triggerfinger

·         Dupuytren

·         Artrose aan de hand 

·         Peesletsel


Revalidatie na operatie 

In sommige gevallen is het nodig om een operatieve ingreep te ondergaan. Dit gebeurt bij een pees beschadiging door een letsel. Operatieve ingrepen bij andere klachten (zoals carpaal tunnel syndroom, Triggerfinger, etc komen ook regelmatig voor. In deze gevallen is het na de operatie van belang om te revalideren waarbij de handfunctie weer zo goed mogelijk hersteld kan worden. De handtherapeut zal met u kijken wat het beste traject is om te herstellen. Bij minder functioneren van het hand/pols gebied kan de handtherapeut ook een preventieve rol hebben.

Voor herstel van de klachten kan de handtherapeut gebruik maken van verschillende technieken. Zo kan er een spalk of brace gebruikt worden om een wond of overbelastingsklacht rust te geven. Specifieke oefeningen om beweging van een gewricht te verbeteren of kracht coördinatie oefeningen om beweging van spieren weer te optimaliseren. 


Maak een Afspraak
Neem contact met ons op om een afspraak te maken voor een screening en ontdek hoe wij u kunnen helpen herstellen en uw gezondheid te verbeteren.