Oedeemtherapie

Klachten

Een (lymf) oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Dit kan het gevolg zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Dit wordt een secundair lymfeoedeem genoemd.

Ook kan het een aangeboren defect zijn, dan wordt het een primair lymfeoedeem genoemd.

(Lymf) oedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn maar is wel vaak hinderlijk tijdens de dagelijkse bezigheden.

Tevens kunnen er klachten zijn als beperkingen in de beweging, beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en verhoogde kans op infecties. De huidafwijkingen bestaan aanvankelijk alleen uit een verdikking en smetplekken in plooien, later kunnen wratachtige verhoorningen of zweertjes met lekkend lymfevocht ontstaan.

Behandeling

De oedeem fysiotherapeut stimuleert het afvoeren van het vocht door middel van speciale massage en oefentherapie. Tijdens de massage worden er speciale technieken toegepast om verharding van de huid tegen te gaan.

Indien nodig wordt  na de massage het behandelde deel gezwachteld, dit wordt gedaan om  werking van de lymfedrainage te ondersteunen en vast te houden. 


Maak een Afspraak
Neem contact met ons op om een afspraak te maken voor een screening en ontdek hoe wij u kunnen helpen herstellen en uw gezondheid te verbeteren.